reede, 18. september 2009

Lasteaiast lasteaedikuks

Jaak Juske: Pildikesi ühest Tallinna lasteaiast.

Tore, et märkasid. Ma räägin natuke, mis toimub minu enda vanas lasteaias. Kuigi lasteaial on ujula, ei saa lapsed seal juba aasta aega ujuda, sest pole raha. Võimla ehitati ümber rühmaks. Kõik töötajad, keda vähegi võimalik (näiteks koristajad), koondati, allesjäänutel võeti maha koormust ja palka. See tähendab seda, et rühmaõpetajad on lühemat aega tööl. See tähendab seda, et hommikul kella seitsmest kaheksani on kogu lasteaia peale lahti üks valverühm, kuhu peavad mahtuma kõigi 12 rühma lapsed koos oma õueriietega. Ühe rühma suurus on 24 last. Ja siis punkt kell kaheksa tulevad tööle kasvatajaabid, kes peavad oma lapsed koos õueriietega valverühmast kaenlasse võtma ja oma rühma viima. Kujutate seda ette? Ja pole vist tarvis mainida, et lastel pole joonistuspaberitki, sest raha ei ole. Suurem osa lastevanemate makstud rahast läheb maja kütteks. Aga kõrgemalt poolt kästakse kokku hoida, kärpida, piirata. Hoiame kokku, võtame kütte maha, saame tõelise lasteaediku. Koondame kõik õpetajad, võtame tööle karjatalitaja. Jne, jne, jne. Ei ole ju normaalne? Aga õpetajad on vait kui sukad. Sest nii kui virised, lastakse sind töölt lahti ja võetakse asemele keegi, kes ei virise. Aga sisemuses tahaks karjuda.

"Lasteaed on kodu toetav organisatsioon. Meie ühine eesmärk on arendada ja kasvatada iga last vastavalt tema individuaalsetele võimetele. Professionaalsed õpetajad, treenerid ja muusikaõpetajad pakuvad lastele häid võimalusi igakülgseks arenguks läbi mängude, õppetegevuste. "

2 kommentaari:

  1. Aga kellelt siis Sina raha (palga vähendamise näol) ära võtaksid?

    VastaKustuta
  2. Näiteks nendelt, kelle palgad niigi suuremad on. Õpetaja töö ei ole kergem kui näiteks riigikogulase või firmajuhi oma.

    VastaKustuta